Briljerte på Fauske under årets Salten Mat

F.v. Aina E. Fagereng, Manos Fanol Ntreko, Veronica Furnes Opsahl, Martine Nymo. Foto: John-Christian Andreassen

Forrige fredag gikk Salten Mat av stabelen på Fauske. Vi er en av samarbeidspartnerne, og for fjerde året på rad brukte vi anledningen til å arrangere fileteringskonkurranse like etter åpningen av Salten Mat 2025.

Delt 1. plass

Fire filet-skjærere konkurrerte mot hverandre på årets Salten Mat:

·       Veronica Furnes Opsahl, også kjent som “Fesk-kjerringa”

·       Martine Nymo, kultursjef i Fauske kommune

·       Aina E. Fagereng, daglig leder i Fauske Næringsforum

·       Manos Fanol Ntreko, produksjonsmedarbeider på Salten Salmon

Dommerne bestod av festivalsjef Hege Ruud, Johnny Løkås fra Salten Salmon og Pål-Arve Dypaune fra Skretting Norge.

To kriterier ble lagt til grunn for evaluering: hastighet og utseende.

I år ble det delt førsteplass for Vernoica og Manos, som fikk like mange poeng og en pokal hver etter arrangementet.

Etter konkurransen fikk publikum prøve å filetere fisk, med god hjelp fra med-dommer Johnny Løkås fra Salten Salmon.

Veronica Furnes Opsahl, også kjent som “Fesk-kjerringa”. Foto: John-Christian Andreassen

Martine Nymo, kultursjef i Fauske kommune. Foto: John-Christian Andreassen

Verdensrekord og demonstrasjon

Som oppvarming til konkurransen ga Manos en demonstrasjon for hvordan han selv fileterer laks på en vanlig dag på filetfabrikken Salten Salmon, denne gangen med tidtaking. Verdensrekorden på hastighet er i dag på 1:06 minutter, uten klar spesifisering på fileteringsgrad. Manos gjorde et uoffisielt forsøk, og kunne levere en ferdig filet C-trim på omtrent samme tid som verdensrekorden. Se video fra demonstrasjonen nedenfor.

Next
Next

Infomøter hos Wenberg Fiskeoppdrett og Edelfarm